donderdag 20 maart 2014

In de spotlights van Lichtkidz: Wendy Peelen!


Wendy Peelen: kinderyoga-docente.

Wendy ( 1974) is geboren in een warm spiritueel katholiek gezin, moeder van twee dochters Nina en Rosa en woont samen met Paul in IJsselstein. Volgens haar omgeving is Wendy een spontane, lieve, gevoelige en gekke meid met een groot hart.

Dankzij haar opa, moeder  en tante kwam zij al vroeg in aanraking met de kracht van energie. Haar opa legde regelmatig zijn handen op haar wanneer zij pijn had, en dat werkte! Wendy leerde van kleins af aan dat  er meer was en heel gewoon om pijn weg te strijken met de handen, toch duurde het even voordat Wendy de stap nam. Ze werkte in een kledingwinkel en vroeg zichzelf af ; Is dit alles?. De bekende vraag die wij allen op een gegeven moment stellen.

Rond haar 20ste kwam ze in aanraking met Hatha Yoga en was verkocht.  Haar zusje Linda draaide al een praktijk en na een goed gesprek schreef zij zich in voor de opleiding bij de Jip en Jan Academie in Almere en in 2006 startte zij met het geven van kinderyoga. Zij kon de lessen van haar zusje overnemen bij yogacentrum Artemis in IJsselstein en het balletje begon te rollen. Wendy geeft les aan kinderen van alle leeftijden en wat Wendy zo bijzonder maakt is het geven van yoga aan ouders en kind!

Wat is kinderyoga?

 Wendy: “Yoga betekent “verbinden”: het samenkomen van lichaam en geest. Yoga maakt je bewust van je lichaam, ademhaling en gevoel. Je komt in contact met je eigen ik. Als je yoga beoefent, doe je veel leuke oefeningen en bewegingen. Dat is goed voor je hele lichaam en je wordt er sterk en soepel van.

Yoga komt uit India en bestaat al heel lang. De wijze yogi uit het oude India waren in alles geïnteresseerd en keken goed om zich heen. Zo leerden ze over de sterren, de zon, de maan, de bergen, de wilde dieren en de kleinste insecten. Alle yoga houdingen zijn daar vandaan gekomen. Toen de mensen yoga gingen beoefenen, merkten ze dat ze daar veel energie van kregen of juist overtollige energie konden loslaten. Ze kregen soepele spieren en voelden zich fitter. Ook konden ze zich beter concentreren.

Gelukkig voor ons, hebben de mensen uit India het geleerd aan mensen over de hele wereld, waardoor jij of je kind het nu ook kan leren!”

 

Over haar lessen aan kinderen zegt Wendy:

“Elke week weer zijn er PRACHTIGE momenten als ik met kinderen praat en werk. en merk ik dat wat kinderen mij vertellen en laten zien zo puur en eerlijk is; daar doe  ik  dan wat mee! Mijn lessen hebben meestal een thema, maar het gebeurt heel vaak dat ik voornamelijk op gevoel werk en veel spontaan laat gebeuren en de kinderen kind laat zijn. Er is ruimte voor hun eigen creativiteit en inspiratie en vind het fantastisch om kinderen in hun eigen kracht te zien staan en daarin te groeien.

De laatste jaren komen er veel (hoog sensitieve) kinderen op Yoga die moe, overprikkeld zijn, pijn of bepaalde stoornissen hebben.Ik vind het elke keer weer een uitdaging en ben dankbaar dat ik deze bijzondere kinderen mag helpen.
In elk kind zie ik liefde en heb respect voor hun eigen ik! Je bent goed zoals je bent ; zeggen we vaak in de les”.

Wat kan yoga voor kinderen doen?

Lichaam en geest, verbinding, alles werkt samen en yoga kan ervoor zorgen dat je kindje zich lekkerder in zijn/haar lichaam gaat voelen. Hoog sensitieve kinderen hebben moeite zich te gronden in het lichaam, met gemak laten zij zich beïnvloeden door allerlei prikkels. Veelal zijn de prikkels onnodig om vast te houden, yoga kan hierbij helpen hen te leren zich veilig, beschermd en op hun gemak te voelen in hun eigen lichaam en omgeving. Als ouder kun je ook veel doen voor je kind door de yoga oefeningen samen te doen, zeker ouders van nu, hebben het ook nodig om te ontspannen en te spelen! We moeten zoveel en onze kinderen ook. En het idee van “ moeten” is juist hetgeen wat we mogen loslaten. Yoga kan een geweldig hulpmiddel daarin zijn.

Labels?!

 Wendy: “ Sommige kinderen zien engelen en voelen dat er meer is tussen hemel en aarde; ik luister naar ze en geef ze advies hoe daar mee om te gaan. Eigenlijk ben ik een yoga docente met een groot luisterend oor en coach ik ze op bepaalde niveaus.

Soms vind ik het jammer, soms handig dat al die hokjes ,labels, diagnoses in het leven zijn gekomen. Maar is het kind erbij gebaat? Kinderen voelen zich niet altijd fijn met een ‘stempel’.  De kinderen van nu hebben veel liefde en aandacht nodig! We sjeezen maar door met zijn allen en maken vaak weinig tijd vrij om echt te horen/luisteren wat onze kanjers ons willen zeggen en laten zien!
Laten we nu eens echt gaan luisteren en kijken wat de kinderen nodig hebben….ze geven het zelf vaak aan …als we er maar voor open staan!”.

Wendy over de resultaten bij kinderen die les krijgen bij haar. ( Voor het gemak worden de ‘ labels’ genoemd, we zijn terdege bewust dat de ‘ labels’ niet de kinderen zijn!)

-              Een  meisje heeft een half jaar lessen bij mij gevolgd omdat ze moeilijk in slaap kon komen…Ze vond rust en ontspanning door de  ademoefeningen die ik haar leerde. Ook werk ik met  droomreizen; dit zijn mooie verhalen waarin ik de kinderen meeneem op reis en ze laat ontspannen. Dit heeft haar erg geholpen.

-              Een meisje met ADD vindt bepaalde asana’s (yogahoudingen) erg fijn en merkt dat ze er geconcentreerder door wordt.

-              Een jongen met ODD merkt dat hij minder agressief gedrag vertoont door bepaalde yogahoudingen en affirmaties.

-              Een jongen met ADHD kan beter bij zichzelf blijven door kristal van licht om zich heen te doen.

-              Een meisje met PDD-nos is minder snel afgeleid door bepaalde ademoefeningen en de massages geven haar rust in haar hoofd.

-              Een tiener met autisme kan inmiddels samen met haar moeder masseren en heeft veel aan bepaalde asana’s tegen hoofdpijn.

-              Verschillende kinderen met buikpijn, vaak spanningen, weinig of geen zelfvertrouwen, vinden hun kracht, zelfvertrouwen en rust met yoga.

-              Bij het zingen van mantra’s met de kinderen komen er regelmatig emoties los. Van lachbuien tot verdriet om overleden familieleden/vrienden/huisdieren.

Tot slot een oefening die Wendy van haar tante Berna heeft geleerd en aan het begin van iedere les doet met de kinderen en ook bij de lessen Ouder & Kind Yoga, Familie Yoga.

Wendy:  Van mijn tante heb ik *Kristal van Licht * geleerd en dat is een oefening die je kan helpen jezelf te beschermen tegen negatieve energie , pijn, emoties van anderen.

Kristal van licht

Sluit om mij heen

Laat niets door

Dan licht alleen

 Als we dit zeggen doen we er een oefening bij. Buig voorover met de handen/vingers op de grond en ga langzaam , wervel voor wervel , omhoog rollen en laat daarbij je handen je hele lichaam raken en maak dan een kring/regenboog om je heen en sluit je handen in een kommetje voor je navel. Je maakt als het ware een kring van licht om je heen die jou beschermt tegen alles wat je niet fijn vindt; er komt alleen licht door!

Meer informatie over Ouder & Kind Yoga en over Wendy Peelen kun je vinden op www.sana-yoga.nl

Wendy geeft les bij centrum Artemis www.artemisyoga.nl en de Andere Praktijk www.deanderepraktijk.nl
 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten